Niezawodne metody testowania jakości

 


Niezależne audyty jakości


UMFHA zleciła firmie AsureQuality Ltd. badania wszystkich podmiotów biorących udział w procesie produkcyjnym. Kontroli podlegają zarówno zakłady produkcyjne, magazyny, a także środki transportu. Wszystko to w celu dopilnowania realizacji wysokich wymagań jakościowych UMF®. Normy  narzucone przez organizacje UMFHA przewyższają wymagania regulacyjne Rządu Nowej Zelandii.

AsureQuality jest niezależną organizacją składającą się z ekspertów, audytorów specjalizujących się w branży pszczelarskiej. Organizacja ta zapewnia zachowanie wysokich światowych norm jakości żywności, bezpieczeństwa biologicznego żywności w sektorach produkcyjnych na całym świecie.nasz miód pomógł nieustannie się zwiększa.


Kontrola informacji na etykietach


AsureQuality kontroluje informacje umieszczane na etykietach dotyczących właściwości substancji czynnej w miodach. NPA (Non Peroxide Activity/aktywność nieutleniająca) – jest indykatorem aktywności miodów Manuka. Każda partia zebranego miodu jest badana w Hill Laboratories przy użyciu chemicznej metody analizy GC-MS  dzięki czemu wyniki testów są dokładne, a przede wszystkim rzetelne. Metoda testowania miodów opracowana została specjalnie na potrzeby przemysłu pszczelarskiego w Nowej Zelandii.


Pewność dla Partnerów Handlowych i Konsumentów


UMFHA uruchomiło projekt polegający na stworzeniu banku próbek każdej wyprodukowanej partii miodu i regularnie sprawdza miody dostępny na rynku pod względem jego pochodzenia. Działania takie mają na celu ochronę Konsumentów przed podrabianiem produktów.


Program standaryzacji testów


UMFHA stworzyła standardy w znakowaniu miodów dla wszystkich producentów i sprzedawców. Program ten zapewnia Dystrybutorom i Konsumentom możliwość weryfikacji produktu i sprawdzenia jego oryginalności. Kontrolowane są etykiety, wszystkie normy jakościowe, które leżą u podstaw znaku jakości UMF®. Certyfikacja miodów Manuka znakiem handlowym UMF®  jest uznaną i najbardziej rozpoznawalną certyfikacją miodu Manuka na całym świecie.


UMFHA -  współpracuje ze stowarzyszeniem reklamodawców promującym rzetelną komunikację marketingową na rzecz Nowej Zelandii, a także wolną i legalną komunikację handlową (ANZA – Association of New Zealand Advertisers). Są to dodatkowe działania mające na celu zapewnienie Konsumentom rzetelnej i prawdziwej informacji o produkcie. Stowarzyszenie UMFHA zainwestowało znaczne sumy na sposoby wykrywania fałszywego miodu. Badania te obejmują takie dodatki jak: DHA i MG lub jakiekolwiek inne sztucznie dodawane do produkcji miodów, które nienaturalnie zwiększają ich poziom aktywności. Stowarzyszenie jest silnie zaangażowane w działania zgodnie z definicją zawartą w Codex Alimentarius.


Skąd wiesz, że produkt, który kupujesz zawiera unikalne cechy znalezione tylko w niektórych miodach Manuka? 


Stowarzyszenie UMFHA stworzyło międzynarodowy program laboratoryjnej weryfikacji jakości produkcji miodów. Program ten wykorzystuje kilka sprawdzonych metod badawczych w celu obliczenia rzeczywistego poziomu aktywności nieutleniajacej w miodach Manuka (NPA), porównując go z fenolem.  Na przykład miód Manuka UMF® 10+ posiada aktywność terapeutyczną równą 10% roztworowi fenolu w wodzie. 


Istnieje związek między poziomem methylglyoxalu, a NPA mierzonym w teście dyfuzyjnym. Poniższy wykres z korelacją ma na celu przedstawienie zależności między różnymi oznaczeniami właściwości miodów Manuka, które można spotkać na rynku. Należy zwrócić uwagę na fakt, że korelacja przedstawiona na wykresie jest uproszczoną, gdyż w rzeczywistości może występować dużo więcej wartości, ale umieszczenie wszystkich spowodowałby nieczytelność wykresu.

 

 


UMF vs MGO

 

 

 


Strona thenaturefarm.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pozdrawiamy, zespół the nature farm.
Zamknij
pixel