Naturalna energia - baton witalny

 

 

Stres, zajęcia sportowe i inne wysiłki wyczerpują nasz organizm. Poza tym często, nie mamy czasu na regularny posiłek  np.  w górach, na rowerze, w biurze, w siłowni lub w innym miejscu. W takiej sytuacji batony energetyczne są najbardziej odpowiednie dla rewitalizacji naszego ciała. Pyszne i zdrowe przekąski skutecznie nasycą ciało i naturalnie przywrócą witalność.


 

Baton energetyczny

 

 

Jakie korzyści przyniesie spożywanie naszych batonów witalnych?


Migdały zawierają wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają także dużo wapnia, które stanowi  1/5 ich masy. Znajdziemy w nich także witaminę E - substancję młodości, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego; witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku; istotne dla organizmu mikroelementy: m.in. cynk (wzmaga działanie układu odpornościowego) oraz magnez (pomaga radzić sobie ze stresem).

Zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na:  witaminę E w 120%, witaminę B2 w 23%, kwas foliowy w 17%, witaminę B3

 

Owoce morwy białej są bogate są w cukry, flawonoidy, pektyny, kwasy organiczne, garbniki, prowitaminę A i witaminę C. Oprócz tego zawierają żelazo i kwas  fosforowy. Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów  suszone owoce służą jako pożywienie regenerujące siły i wzmacniające.

 

Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W porównaniu z innymi owocami owoce goji zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takie składniki mineralne  jak: wapń, potas, , i cynk. Ponadto są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniający układ odpornościowy.

 

Guarana  daje dobrą kondycję i lepsze samopoczucie, dostarcza naturalne składniki, które pozwalają utrzymać zwiększoną ilość tlenu, a to wpływa na przyrost energii. Łatwo przyswajana przez organizm naturalna kofeina uwalnia się powoli (ok 30 minut), ale powoduje długotrwałe, łagodne pobudzenie, nawet do 6 godzin, nie wywołując przy tym skutków ubocznych. Guarana redukuje zmęczenie oraz poprawia czujność, pamięć i koncentrację. 

 

Ziarna kakaowca kumulują w sobie najważniejsze składniki odżywcze. Najlepsze na świecie źródło dobrze przyswajalnego przez organizm magnezu, żelaza, potasu, chromu, wapnia, a także jedno z najlepszych źródeł manganu, cynku, miedzi.   Zawiera witaminy A, E i z grupy B i jest także jednym z najlepszych źródeł witaminy C., kwasy tłuszczowe Omega-6 i aminokwasy. Na wyróżnienie zasługuje tryptofan,  który zwiększa wydzielanie serotoniny, substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i odprężenie oraz dającej uczucie zadowolenia i szczęścia. Jest bardzo skuteczną bronią w walce ze stresem  i depresją. Chroni serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie i zwiększa ich elastyczność.  

Ziarna kakaowca zawierają także największą ze wszystkich pokarmów koncentrację łatwo przyswajalnych antyoksydantów, które są w stanie dotrzeć do komórek w ciągu pół godziny. Chronią nasze DNA przed uszkodzeniem, a organizm  przed wirusami, rakiem i różnymi chorobami.  

Syrop z agawy zawiera inulinę – naturalny probiotyk, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego . Zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika. 

         

Czego potrzebujesz do przygotowania pysznych, energetycznych batonów?




Zmieszaj w blenderze migdały, kruszone ziarna kakao, wanilię w proszku, suszone owoce morwy, guaranę i kakao w proszku. Gdy zacznie formować się odpowiednia struktura, dodaj jagody goji, syrop z agawy lub syrop yacon i roztopione masło kakaowe. Mieszaj dalej, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.

Umieść masę na papierze do pieczenia i uformuj prostokąt, a następnie schłódź  przez noc  w lodówce. Podawaj pokrojone w paski lub kwadraty.

 

 

Baton superfood


 

Batony energetyczne są lekkostrawne i bogate w wartości odżywcze, więc można je jeść również podczas aktywności sportowej, a ponieważ nie są zbyt duże zabierz je ze sobą wszędzie! :-)

 



Strona thenaturefarm.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pozdrawiamy, zespół the nature farm.
Zamknij
pixel