Manuka

 

 

Manuka

 

 

 

 

Manuka łac. Leptospermum scoparium występuje wyłącznie w Nowej Zelandii oraz Australii. W Nowej Zelandii jest najliczniej rosnącym krzewem na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej części wyspy. Klimat Nowej Zelandii sprzyja bardzo szybkiemu wzrostowi krzewów Manuka, które mają stożkowy kształt i osiągają dość spore  rozmiary. W zależności od regionu Nowej Zelandii, krzewy Manuki różnią się między sobą kształtem liści, rozmiarami kolorem kwiatów oraz przybierają różne formy: od płożącej się po ziemi rośliny do form drzewiastych. Manuka jest krzewem lub drzewem o wysokości 2-4m, ale w lasach może osiągać nawet do 8m wysokości i wtedy przybiera postać długiej i chudej rośliny. Manuka występuje na obszarze całej Nowej Zelandii, począwszy od terenów nizinnych po tereny subalpejskie. Manuka jest  liściastą rośliną, której liście mają zazwyczaj długość 4 – 12 mm i szerokość 1- 4 mm, a ich kształt jest oszczepowaty lub owalny. Manuka kwitnie od września do lutego, przy czym poziom szczytowy kwitnienia osiąga w okresie od listopada do stycznia. Kwiaty są zwykle białe, rosnące pojedynczo, o średnicy 8 – 12 mm, nasiona Manuki znajdują się w zdrewniałej torebce nasiennej, a kora Manuki ma brązowy kolor i jest pokryta długimi smugami.

 

 

W jaki sposób pozyskuje się miód?

 

 

Aby wyprodukować jakikolwiek miód, pszczoły wylatują z ula, żeby zebrać nektar, pyłek i wodę. Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy na tylnych odnóżach do koszyczkowatego miejsca, które posiada specjalne włoski, utrzymujące pyłek na miejscu, gdy pszczoły przenoszą go do ula. Pszczoły używają długiego języka, jak słomki, wysysając nektar z kwiatów, a następnie przechowują go w żołądku, zanosząc do ula. Podczas pobytu w żołądku pszczoły, przez około pół godziny, nektar łączy się z proteinami i enzymami, wytwarzanymi przez organizm pszczoły, zamieniając nektar w miód. Następnie pszczoły pozostawiają miód w plastrach, złożonych z sześciokątnych komórek, wyprodukowanych z wosku pszczelego. Aby przygotować miód do długoterminowego składowania robotnice machają skrzydłami, aby odparować  i zagęścić miód. Po osiągnięciu zadowalającego stanu, zaklejają plaster woskiem przystępując do następnego, pustego plastra, rozpoczynając całą procedurę od początku. 

 

Wszystko to wydaje się relatywnie prostym procesem, ale jak w każdej społeczności pracowniczej, istnieje cały system hierarchii, procedur i protokołów, których należy przestrzegać. Kolonia zazwyczaj składa się z pszczoły – królowej (płodnej pszczoły żeńskiej); do kilku tysięcy płodnych męskich pszczół oraz ogromnej populacji sterylnych żeńskich osobników – robotnic.

 

Młode pszczoły robotnice czyszczą ul i karmią larwy mleczkiem pszczelim z gruczołów. W miarę dorastania przejmują inne zadania w kolonii, jak odbiór nektaru i pyłku od pszczół zbierających (zwiadowców i zbieraczy), oraz obrona ula. Robotnice następnie przejmują rolę zwiadowców, a w końcu opuszczają ul, aby wykonywać swoje ostatnie zadanie, jakim jest zbieranie pyłku i nektaru.

 

„Mocny, lecz aromatyczny”, „o mocnym zapachu, zdecydowany”, „łagodny”, „o posmaku słodu”, „łagodne nuty”, „odważny” – słowa, które zazwyczaj kojarzone są ze zmysłową degustacją wina, mogą równie dobrze oddawać opis doskonałego przekroju miodów, wytwarzanych przez skromne pszczoły. Każdego roku na całym świecie wytwarza się około 1,2 miliona ton miodu, a kiedy zastanowimy się nad tym, że jedna mała pszczoła wytwarza zaledwie łyżeczkę miodu przez całe swoje życie, proces ten wydaje się niezwykły. „Pszczoły robotnice wykonują „taniec”, zwany również Mową Pszczół, przekazując innym pszczołom informacje o najlepszych miejscach zbierania nektaru.” Gdy w środku lata populacja w zdrowym ulu waha się od 40,000 do 80,000 pszczół, kolonia potrzebuje jakiejś formy skutecznej komunikacji, aby utrzymać płynność działań. W zdecydowanie bardziej aktywny i romantyczny sposób niż za pomocą telefonów komórkowych czy e-maili, robotnice komunikują się za pomocą języka tańca i wibracji. Pszczoły robotnice wykonują „taniec” zwany Mową Pszczół, przekazując innym pszczołom informacje o najlepszych miejscach zbierania nektaru. Gdy rośliny znajdują się w pobliżu ula,  wykonują tak zwany Taniec Okrągły. Mogą również wykonywać Taniec Trzęsący, który przywołuje robotnice w ulu do odbioru nektaru od powracających pszczół – zbieraczek.

 

Przyjemne z pożytecznym, czyli o wyjatkowych właściwościach miodu Manuka UMF

 

Miód wytwarzany z nektaru kwiatów Manuki, to produkt o bardzo bogatym składzie chemicznym. Zawiera cały szereg prozdrowotnych komponentów. Jego głównym składnikiem są węglowodany. Oprócz kwasów organicznych  i flawonowych znajdują się w nim również witaminy i mikroelementy. 

 

O jego wyjątkowym działaniu zdrowotnym decyduje natomiast obecność substancji antybakteryjnych, których stężenie ze szczególną dokładnością określane jest przy pomocy badań w certyfikowanych laboratoriach. Lecznicze właściwości miodu Manuka znane są już od dawna. Dziś mamy natomiast szereg naukowych dowodów potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie. Ten kwiatowy smakołyk z Nowej Zelandii wyróżnia się na tle pozostałych miodów wysoką zawartością substancji aktywnych UMF, których obecność wykrył prof. Peter Molan z uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. On też stworzył specjalny test pozwalający na określenie poziomu antybakteryjnej aktywności miodu.


Przyjmuje się, że silne działanie antyseptyczne wykazują miody o stężeniu substancji bio-aktywnych UMF 10+. Na rynku dostępne są jednak również miody UMF 5+, które profilaktycznie stosuje się przy lżejszych zakażeniach i dolegliwościach oraz miody UMF 15+ i 20+. Te z największą zawartością UMF mają siłę działania porównywalną do antybiotyków! Nierozsądne zatem w wielu przypadkach (np. przy infekcjach wirusowych takich jak grypa i przeziębienie) jest faszerowanie organizmu farmaceutykami mogącymi wywoływać liczne skutki uboczne, podczas gdy pod ręką mamy naturalny specyfik o tak szerokim spektrum działania i tak niezwykłych właściwościach zdrowotnych.


Z dobroczynnych właściwości miodu Manuka mogą korzystać zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest właściwie jedno jedyne przeciwwskazanie – nie można podawać go noworodkom i niemowlakom do 12 miesiąca życia z powodu możliwości wystąpienia tzw. botulizmu dziecięcego, czyli zatrucia jadem kiełbasianym. U starszych dzieci flora bakteryjna jelit jest już na tyle rozwinięta, że szkodliwe drobnoustroje nie są w stanie się rozwijać. 


Miód Manuka grubo rozsmarowany na kromce chleba albo rozpuszczony w szklance ciepłej wody zaspokoi nie tylko nasz apetyt na słodycze, ale także skutecznie wzmocni organizm, poprawi samopoczucie i ogólny stan zdrowia. 

 

Dlaczego UMF?

 

Miód Manuka UMF jest w 100 % miodem naturalnym. W odróżnieniu od innych miodów naturalnych posiada on niezwykłe właściwości antybakteryjne. Maorysi używają tego miodu do leczenia wielu schorzeń od wielu lat. Jednak by przekonać pacjentów na całym świecie o silnych właściwościach antybakteryjnych nowozelandzkiego miodu potrzebowano dowodów. W związku z tym zaczęto prowadzić wiele badań laboratoryjnych mających na celu naukowe udowodnienie silnych właściwości antybakteryjnych zawartych w miodzie Manuka. 

 

Profesor Peter Molan z Uniwersytetu Waikato wynalazł metodę testowania, która pozwala udowodnić antybakteryjną siłę miodu Manuka. Opracował on wiarygodny test, który pozwala ocenić różne poziomy antybakteryjnych właściwości miodu Manuka w zależności od wyprodukowanej partii miodu. 

 

Prof. Molan nazwał poziom antybakteryjnych właściwości miodu Manuka Unikalnym Czynnikiem Manuka – UMF (Unique Manuka Factor) i takie określenie jest obecnie stosowane do określania antybakteryjnej siły miodu Manuka. Metoda prof. Petera Molana polega na określeniu siły antybakteryjnej miodu Manuka i porównaniu jej do siły działania fenolu. W związku z tym numer, który towarzyszy w określaniu antybakteryjnej siły miodu Manuka UMF (np. 10+ ) odpowiada sile działania 10% roztworu fenolu. Wraz z upływem lat, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na miód Manuka na całym świecie oraz z coraz częściej występującą nieuczciwością niektórych producentów miodu Manuka, powstała potrzeba chronienia marki miodu Manuka. W związku z tym powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) dawniej zwana AMHA (Active Manuka Honey Association), która jest jedynym właścicielem znaku UMF. Organizacja UMFHA zrzesza bardzo wielu producentów miodu. To właśnie ta organizacja zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu, czynnika UMF. Producenci, którzy obawiają się poddać rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA nie mają prawa używać znaku UMF, z tego względu powstają inne systemy pomiaru siły antybakteryjnej miodu takie jak MGO, AAH, UMB, AMF, ACTIVE i inne. 

System MGO mierzy ilość antybakteryjnego czynnika methyloglyoxal zawartego w miodzie. Nie mierzy siły antybakteryjnej miodu – ale poziom zawartości jednego czynnika antybakteryjnego, dla przykładu miód manuka MGO 400+ zawiera 400 mg methyloglyoxal`u na kilogram miodu. Pomimo, iż MGO uważany jest za aktywny składnik, który nadaje miodowi Manuka jego antybakteryjną siłę system UMF jest dokładniejszy w swoim pomiarze. Dzieje się tak dlatego, że pomiędzy różnymi składnikami miodu Manuka dochodzi do skomplikowanych reakcji, których wynikiem jest moc antybakteryjna miodu i tak badanie zawartości samego methyloglyoxal`u w miodzie jest niewystarczające.


System pomiaru antybakteryjnej siły miodu Manuka – UMF jest najbardziej rozpoznawalnym na świecie znakiem dotyczącym antybakteryjnej siły miodu Manuka. Wielu producentów produkuje miód Manuka oznaczony znakiem łudząco podobnym do UMF, co dowodzi o uznaniu marki UMF. Podczas wyboru swojego dostawcy miodu Manuka należy mieć także na uwadze fakt, iż wielu producentów miodu Manuka wprowadza inne oznaczenie antybakteryjnej siły miodu wyłącznie na własny użytek. Takie postępowanie nie może wzbudzać zaufania. Niezależna organizacja UMFHA, która jest właścicielem znaku UMF poprzez fakt, iż bada miód Manuka na zlecenie wielu producentów, a nie jednego, wzbudza większe zaufanie co do wyników swojej działalności. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strona thenaturefarm.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pozdrawiamy, zespół the nature farm.
Zamknij
pixel