Manuka

 

MANUKA

 

 

Manuka

 

 

Manuka łac. Leptospermum scoparium występuje wyłącznie w Nowej Zelandii oraz Australii. W Nowej Zelandii jest najliczniej rosnącym krzewem na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej części wyspy. Klimat Nowej Zelandii sprzyja bardzo szybkiemu wzrostowi krzewów Manuka, które mają stożkowy kształt i osiągają dość spore  rozmiary. W zależności od regionu Nowej Zelandii, krzewy Manuki różnią się między sobą kształtem liści, rozmiarami kolorem kwiatów oraz przybierają różne formy: od płożącej się po ziemi rośliny do form drzewiastych. Manuka jest krzewem lub drzewem o wysokości 2-4m, ale w lasach może osiągać nawet do 8m wysokości i wtedy przybiera postać długiej i chudej rośliny. Manuka występuje na obszarze całej Nowej Zelandii, począwszy od terenów nizinnych po tereny subalpejskie. Manuka jest  liściastą rośliną, której liście mają zazwyczaj długość 4 – 12 mm i szerokość 1- 4 mm, a ich kształt jest oszczepowaty lub owalny. Manuka kwitnie od września do lutego, przy czym poziom szczytowy kwitnienia osiąga w okresie od listopada do stycznia. Kwiaty są zwykle białe, rosnące pojedynczo, o średnicy 8 – 12 mm, nasiona Manuki znajdują się w zdrewniałej torebce nasiennej, a kora Manuki ma brązowy kolor i jest pokryta długimi smugami.

 

 

W jaki sposób pozyskuje się miód?

 

 

Aby wyprodukować jakikolwiek miód, pszczoły wylatują z ula, żeby zebrać nektar, pyłek i wodę. Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy na tylnych odnóżach do koszyczkowatego miejsca, które posiada specjalne włoski, utrzymujące pyłek na miejscu, gdy pszczoły przenoszą go do ula. Pszczoły używają długiego języka, jak słomki, wysysając nektar z kwiatów, a następnie przechowują go w żołądku, zanosząc do ula. Podczas pobytu w żołądku pszczoły, przez około pół godziny, nektar łączy się z proteinami i enzymami, wytwarzanymi przez organizm pszczoły, zamieniając nektar w miód. Następnie pszczoły pozostawiają miód w plastrach, złożonych z sześciokątnych komórek, wyprodukowanych z wosku pszczelego. Aby przygotować miód do długoterminowego składowania robotnice machają skrzydłami, aby odparować  i zagęścić miód. Po osiągnięciu zadowalającego stanu, zaklejają plaster woskiem przystępując do następnego, pustego plastra, rozpoczynając całą procedurę od początku. 

 

Wszystko to wydaje się relatywnie prostym procesem, ale jak w każdej społeczności pracowniczej, istnieje cały system hierarchii, procedur i protokołów, których należy przestrzegać. Kolonia zazwyczaj składa się z pszczoły – królowej (płodnej pszczoły żeńskiej); do kilku tysięcy płodnych męskich pszczół oraz ogromnej populacji sterylnych żeńskich osobników – robotnic.

 

Młode pszczoły robotnice czyszczą ul i karmią larwy mleczkiem pszczelim z gruczołów. W miarę dorastania przejmują inne zadania w kolonii, jak odbiór nektaru i pyłku od pszczół zbierających (zwiadowców i zbieraczy), oraz obrona ula. Robotnice następnie przejmują rolę zwiadowców, a w końcu opuszczają ul, aby wykonywać swoje ostatnie zadanie, jakim jest zbieranie pyłku i nektaru.

 

„Mocny, lecz aromatyczny”, „o mocnym zapachu, zdecydowany”, „łagodny”, „o posmaku słodu”, „łagodne nuty”, „odważny” – słowa, które zazwyczaj kojarzone są ze zmysłową degustacją wina, mogą równie dobrze 

oddawać opis doskonałego przekroju miodów, wytwarzanych przez skromne pszczoły. Każdego roku na całym świecie wytwarza się około 1,2 miliona ton miodu, a kiedy zastanowimy się nad tym, że jedna mała pszczoła wytwarza zaledwie łyżeczkę miodu przez całe swoje życie, proces ten wydaje się niezwykły. „Pszczoły robotnice wykonują „taniec”, zwany również Mową Pszczół, przekazując innym pszczołom informacje o najlepszych miejscach zbierania nektaru.” Gdy w środku lata populacja w zdrowym ulu waha się od 40,000 do 80,000 pszczół, kolonia potrzebuje jakiejś formy skutecznej komunikacji, aby utrzymać płynność działań. W zdecydowanie bardziej aktywny i romantyczny sposób niż za pomocą telefonów komórkowych czy e-maili, robotnice komunikują się za pomocą języka tańca i wibracji. Pszczoły robotnice wykonują „taniec” zwany Mową Pszczół, przekazując innym pszczołom informacje o najlepszych miejscach zbierania nektaru. Gdy rośliny znajdują się w pobliżu ula,  wykonują tak zwany Taniec Okrągły. Mogą również wykonywać Taniec Trzęsący, który przywołuje robotnice w ulu do odbioru nektaru od powracających pszczół – zbieraczek.

 

Przyjemne z pożytecznym, czyli o leczniczych właściwościach miodu Manuka UMF

 

Miód wytwarzany z nektaru kwiatów Manuki, to produkt o bardzo bogatym składzie chemicznym. Zawiera cały szereg prozdrowotnych komponentów. Jego głównym składnikiem są węglowodany. Oprócz kwasów organicznych  i flawonowych znajdują się w nim również witaminy i mikroelementy. 

 

O jego wyjątkowym działaniu zdrowotnym decyduje natomiast obecność substancji antybakteryjnych, których stężenie ze szczególną dokładnością określane jest przy pomocy badań w certyfikowanych laboratoriach. Lecznicze właściwości miodu Manuka znane są już od dawna. Dziś mamy natomiast szereg naukowych dowodów potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie. Ten kwiatowy smakołyk z Nowej Zelandii wyróżnia się na tle pozostałych miodów wysoką zawartością substancji aktywnych UMF, których obecność wykrył prof. Peter Molan 

z uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. On też stworzył specjalny test pozwalający na określenie poziomu antybakteryjnej aktywności miodu.

Przyjmuje się, że lecznicze działanie wykazują miody o stężeniu substancji bio-aktywnych UMF 10+. Na rynku dostępne są jednak również miody UMF 5+, które profilaktycznie stosuje się przy lżejszych zakażeniach i dolegliwościach oraz miody UMF 15+ i 20+. Te z największą zawartością UMF mają siłę działania porównywalną do antybiotyków! Nierozsądne zatem w wielu przypadkach (np. przy infekcjach wirusowych takich jak grypa i przeziębienie) jest faszerowanie organizmu farmaceutykami mogącymi wywoływać liczne skutki uboczne, podczas gdy pod ręką mamy naturalny specyfik o tak szerokim spektrum działania i tak niezwykłych właściwościach zdrowotnych.

Miody Manuka z powodzeniem wykorzystuje się przy leczeniu różnego rodzaju dolegliwości. Wysoką skuteczność ich działania zaobserwowano u pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego takimi, jak: wrzody, zespół jelita drażliwego – IBS, nieżyt żołądka, zaburzenia czynności trawiennych, zła przemiana materii. Miody Manuka poleca się osobom nadużywającym kawy, herbaty, alkoholu i palącym papierosy z uwagi na to, że niezwykle skutecznie odtruwają one organizm. Doskonale sprawdzają się również przy leczeniu infekcji i zakażeń skórnych: trudno gojących się ran, odleżyn, oparzeń, ran cukrzycowych. 

Ze względu na udowodnione działanie przeciwzapalne i antyseptyczne zaleca się stosowanie miodu Manuka jako środka łagodzącego objawy przeziębienia i grypy – chrypki, suchości w gardle, kataru, kaszlu, podwyższonej temperatury. Z dobroczynnych właściwości miodu Manuka mogą korzystać zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest właściwie jedno jedyne przeciwwskazanie – nie można podawać go noworodkom i niemowlakom do 12 miesiąca życia z powodu możliwości wystąpienia tzw. botulizmu dziecięcego, czyli zatrucia jadem kiełbasianym. U starszych dzieci flora bakteryjna jelit jest już na tyle rozwinięta, że szkodliwe drobnoustroje nie są w stanie się rozwijać. 

Miód Manuka grubo rozsmarowany na kromce chleba albo rozpuszczony w szklance ciepłej wody zaspokoi nie tylko nasz apetyt na słodycze, ale także skutecznie wzmocni organizm, poprawi samopoczucie i ogólny stan zdrowia. 

 

Dlaczego UMF?

 

Miód Manuka UMF jest w 100 % miodem naturalnym. W odróżnieniu od innych miodów naturalnych posiada on niezwykłe właściwości antybakteryjne. Maorysi używają tego miodu do leczenia wielu schorzeń od wielu lat. Jednak by przekonać pacjentów na całym świecie o silnych właściwościach antybakteryjnych nowozelandzkiego miodu potrzebowano dowodów. W związku z tym zaczęto prowadzić wiele badań laboratoryjnych mających na celu naukowe udowodnienie silnych właściwości antybakteryjnych zawartych w miodzie Manuka. 

 

Profesor Peter Molan z Uniwersytetu Waikato wynalazł metodę testowania, która pozwala udowodnić antybakteryjną siłę miodu Manuka. Opracował on wiarygodny test, który pozwala ocenić różne poziomy antybakteryjnych właściwości miodu Manuka w zależności od wyprodukowanej partii miodu. 

 

Prof. Molan nazwał poziom antybakteryjnych właściwości miodu Manuka Unikalnym Czynnikiem Manuka – UMF (Unique Manuka Factor) i takie określenie jest obecnie stosowane do określania antybakteryjnej siły miodu Manuka. Metoda prof. Petera Molana polega na określeniu siły antybakteryjnej miodu Manuka i porównaniu jej do siły działania fenolu. W związku z tym numer, który towarzyszy w określaniu antybakteryjnej siły miodu Manuka UMF (np. 10+ ) odpowiada sile działania 10% roztworu fenolu. Wraz z upływem lat, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na miód Manuka na całym świecie oraz z coraz częściej występującą nieuczciwością niektórych producentów miodu Manuka, powstała potrzeba chronienia marki miodu Manuka. W związku z tym powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) dawniej zwana AMHA (Active Manuka Honey Association), która jest jedynym właścicielem znaku UMF. Organizacja UMFHA zrzesza bardzo wielu producentów miodu. To właśnie ta organizacja zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu, czynnika UMF. Producenci, którzy obawiają się poddać rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA nie mają prawa używać znaku UMF, z tego względu powstają inne systemy pomiaru siły antybakteryjnej miodu takie jak MGO, AAH, UMB, AMF, ACTIVE i inne. 

System MGO mierzy ilość antybakteryjnego czynnika methyloglyoxal zawartego w miodzie. Nie mierzy siły antybakteryjnej miodu – ale poziom zawartości jednego czynnika antybakteryjnego, dla przykładu miód manuka MGO 400+ zawiera 400 mg methyloglyoxal`u na kilogram miodu. Pomimo, iż MGO uważany jest za aktywny składnik, który nadaje miodowi Manuka jego antybakteryjną siłę system UMF jest dokładniejszy w swoim pomiarze. Dzieje się tak dlatego, że pomiędzy różnymi składnikami miodu Manuka dochodzi do skomplikowanych reakcji, których wynikiem jest moc antybakteryjna miodu i tak badanie zawartości samego methyloglyoxal`u w miodzie jest niewystarczające.

System pomiaru antybakteryjnej siły miodu Manuka – UMF jest najbardziej rozpoznawalnym na świecie znakiem dotyczącym antybakteryjnej siły miodu Manuka. Wielu producentów produkuje miód Manuka oznaczony znakiem łudząco podobnym do UMF, co dowodzi o uznaniu marki UMF. Podczas wyboru swojego dostawcy miodu Manuka należy mieć także na uwadze fakt, iż wielu producentów miodu Manuka wprowadza inne oznaczenie antybakteryjnej siły miodu wyłącznie na własny użytek. Takie postępowanie nie może wzbudzać zaufania. Niezależna organizacja UMFHA, która jest właścicielem znaku UMF poprzez fakt, iż bada miód Manuka na zlecenie wielu producentów, a nie jednego, wzbudza większe zaufanie co do wyników swojej działalności. 

 

 

Działanie:


  • wspomagające leczenie wielu dolegliwości, 
  • przeciwzapalne i antybakteryjne,
  • antyseptyczne,
  • wzmacniające układ immunologiczny.

 

 

Zastosowanie:


Silnie działający naturalny środek, który doskonale wspomaga eliminację szkodliwych dla organizmu bakterii i wirusów oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu. 


• Układ oddechowy: 


Miód Manuka naturalnie pomaga w zwalczaniu wszelkiego rodzaju przeziębień oraz infekcji bakteryjnych i wirusowych, których objawami są katar, ból gardła, ogólne osłabienie i gorączka. Antybakteryjne właściwości miodu Manuka UMF mają zbawienny wpływ na cały układ oddechowy organizmu w tym również oskrzela i płuca. Odkażając gardło i jamę ustną powoduje zahamowanie powstawania kolejnych zakażonych środowisk. Stosowanie w takich przypadkach antybakteryjnego miodu Manuka UMF powoduje odkażenie zainfekowanego gardła, a co za tym idzie całej jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. 


• Układ pokarmowy:


Miód Manuka UMF naturalnie pomaga w zwalczaniu wielu dolegliwości, w tym także żołądkowych. Idealne rozwiązanie dla osób cierpiących na wszelkiego rodzaju bóle żołądka, biegunki i dyskomfort z tym związany. Często problemy z żołądkiem są następstwem wielu innych problemów zdrowotnych. Stosowanie kuracji silnymi lekami, także antybiotykami często powoduje nadwrażliwość żołądka i poddatność na różnego rodzaju zakażenia. Stosowanie antybakteryjnego miodu Manuka UMF znacznie zmniejsza dolegliwości, a u wielu pacjentów doprowadziło do całkowitego usunięcia bakterii z układu pokarmowego. Polecane są także w terapii wielu trudnych w leczeniu schorzeń również zespołu jelita drażliwego IBS (łac. collon irritabile). Powyższe schorzenie to przewlekła choroba przewodu pokarmowego charakteryzująca się bólami brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnień oraz nadmierną fermentacją w jelitach. Jedną z przyczyn schorzenia jest nadmierny rozrost flory bakteryjnej nawet do 84% przypadków. Miody Manuka UMF, jako naturalny środek antybakteryjny mają nieocenione dobroczynne działanie na układ trawienny.

 

• Układ odpornościowy:


Układ odpornościowy to jeden z najbardziej fascynujących i złożonych układów organizmu, a jego główną funkcją jest obrona organizmu przed infekcjami oraz rozwojem nowotworów. Gdy nasz organizm jest stale narażony na różnorodne chorobotwórcze bakterie, wirusy i zarazki układ odpornościowy zmuszony jest do wielkiego wysiłku. Kuracja z antybakteryjnego miodu Manuka UMF w sposób ciągły będzie pomagała usuwać szkodliwe bakterie z organizmu. 

 

Gronkowiec jest to bakteria zaliczana do grona bakterii Gram-dodatnich (łac. Staphylococcus). Jest głównym gatunkiem bakterii chorobotwórczej człowieka, która powoduje wiele ciężkich zakażeń. Wśród nich najczęstsze to choroby skóry, układu oddechowego, układu pokarmowego, zapalenie opon mózgowych, posocznica i wiele innych poważnych chorób. Niektóre szczepy bakterii mogą być odporne na antybiotyki, co zdecydowanie utrudnia leczenie. Częste stosowanie antybiotyków, szczególnie w dużych dawkach osłabia układ immunologiczny i niszczy naturalną florę bakteryjną, powodując zaburzenia homeostazy organizmu. Nieocenione w walce z bakteriami jest stosowanie naturalnego środka spożywczego jakim jest antybakteryjny miód Manuka UMF.


Choroba zakaźna jest to zmiana w budowie lub funkcjonowaniu innego organizmu wywołana przez mikroorganizmy, które są w stanie zaatakować wywołując różnego rodzaju choroby. Rodzaj choroby wywołanej przez daną bakterią zależy od miejsca, w którym dochodzi do infekcji (skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, układ moczowo-płciowy, tkanki lub krew). Bakterie, które są zdolne do przeżycia w środowisku zewnętrznym,  mogą być przenoszone z pożywieniem, wodą lub powietrzem. Często źródłem zakażenia jest np. ukąszenie przez insekta, dlatego zakażenia bakteryjne są jednym z najważniejszych zagrożeń dla człowieka. Od lat stosujemy różnego rodzaju działania prewencyjne, aby do takich zagrożeń nie dochodziło zbyt często. Stosując terapie farmakologiczne warto wspomóc swój organizm środkami naturalnymi do jakich należy miód Manuka UMF o szczególnych właściwościach bakteriobójczych. Poprzez eliminowanie zagrożeń bakteryjnych z organizmu stwarzamy mu dobre środowisko do dalszego rozwoju. 


• Choroby skóry


Miód Manuka UMF jest uznanym naturalnym produktem wspomagającym leczenie trudno gojących się ran. Wykazuje wysoki potencjał antybakteryjny pozwalający z powodzeniem likwidować problemy dermatologiczne. Stosując miód Manuka UMF w schorzeniach skóry oprócz szybszego zabliźniania ran, pomagamy minimalizować przykry zapach wydobywający się z rany, usuwać martwą tkankę, a także stymulować wzrost nowej tkanki. Opatrunek z miodu utrzymuje podwyższoną wilgotność, która sprzyja odbudowie naskórka.

Miód Manuka UMF można stosować na rany powstałe w wyniku owrzodzeń, odleżyn, oparzeń, przeszczepów skóry, zespołu stopy cukrzycowej, ran miażdżycowych i wielu innych. 

W początkowej fazie stosowania miodu Manuka UMF we wspomaganiu leczenia ran możliwe jest wrażenie pogorszenia się wyglądu rany i jest to związane z naturalną reakcją organizmu. Efektem działania antybakteryjnego miodu Manuka UMF jest odrzucenie obumarłej tkanki. Już po 2-3 dniach stosowania powinna być widoczna poprawa.


 

 

 

Strona thenaturefarm.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pozdrawiamy, zespół the nature farm.
Zamknij
pixel