Kakao

 

 

 

Kakaowiec

 

 

 

KAKAO -  POKARM  BOGÓW


Wydaje się że bez kakao nie można żyć. Nie ma chyba człowieka, który chociaż raz nie posmakował tego królewskiego pokarmu? Czekoladę znają wszyscy,  ale czy wiedzą jak i skąd bierze się tak popularny na  wszystkich kontynentach smakołyk?      


Kakaowiec Theobroma cacao  - to drzewo, którego liście przyrastają przez cały rok. Kwiaty wyrastają w pęczkach prosto z pnia (rzadkość w świecie przyrody). Okryte grubą łupiną owoce przypominają  piłkę do rugby. Drzewo owocuje przez cały rok, a owoce dojrzewają przez około 5 miesięcy zmieniając kolory od zielonego poprzez złoty, pomarańczowy aż do czerwonego  i  purpurowego. W ich wnętrzu, w przyjemnie pachnącym białym miąższu pogrążonych jest  20 - 60  owalnych 3 cm  nasion - to „pokarm bogów” -  jak mówią o nich  Indianie. Są to cenne ziarna kakaowe, z których wytwarza się kakowe masło i kakową masę, następnie proszek, a z nich z kolei czekoladę i napoje kakaowe. Zanim to jednak nastąpi  dojrzałe owoce usypuje się w pryzmy, przykrywa i przez 3-7 dni  poddaje wstępnej fermentacji. Po wyjęciu z miąższu nasiona są często poddawane wtórnej fermentacji, która ma na celu zminimalizowanie cierpkiego i gorzkiego smaku.


Następnie ziarna są dokładnie suszone, najczęściej na słońcu, które doskonale chroni je przed pleśnią. Ten naturalny organiczny proces zachowuje czystość wyrobu przygotowując go do  bezpośredniego spożycia.


Ziarna kakao chroni cienka, twardawa łupka, która nie jest jadalna, dlatego też są lekko prażone i  łuskane z niej. Oczyszczone ziarna mieli się na gęsta miazgę. Miazgę poddaje się procesowi tłoczenia podczas którego otrzymuje się jasną, dość aromatyczną cenną masę – masło kakaowe. Pozostała po wytłoczeniu masa , zawierająca jeszcze znaczny procent kakaowego masła, zostaje ponownie wytłoczona albo mielona. Powstały proszek służy do wyrobu czekolady lub przyrządza się popularny napój – kakao. Im więcej masła pozostaje w masie kakaowej tym jest ona bardziej wartościowa. Wielokrotnym wyciskaniem zubaża się ją o cenne składniki odżywcze.


Ziarna kakaowca od niepamiętnych czasów były niezwykle cenne. Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto. Z upływem czasu, jak po całym świecie rozrosła się jego sława ,wzięła je  pod  lupę  nauka i zaczęła odkrywać tajemnice ich działania. Przebadano ich skład biochemiczny. Ziarna kakaowca kumulują w sobie najważniejsze składniki odżywcze potrzebne dla zdrowego metabolizmu  i przodują pod względem zawartości ilości minerałów. Znajdujące się w nich składniki odżywcze mają znaczący wpływ na stan psychiczny i fizyczny  człowieka.

 

Jest to najlepsze na świecie źródło dobrze przyswajalnego przez organizm magnezu, żelaza, potasu, chromu, wapnia, a także jedno z najlepszych źródeł manganu, cynku, miedzi.  

        

        Zawiera witaminy A, E i z grupy B i jest także jednym z najlepszych źródeł witaminy C (czekolada już jej nie posiada ponieważ niszczy ją wysoka temperatura w czasie produkcji). 

 

        Surowe kakao zawiera także kwasy tłuszczowe Omega-6 i aminokwasy. Na wyróżnienie zasługuje tryptofan,  który zwiększa wydzielanie serotoniny, substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i odprężenie oraz dającej uczucie zadowolenia i szczęścia. Jest więc bardzo skuteczną bronią w walce ze stresem  i depresją. Chroni serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie i zwiększa ich elastyczność.

 

Zawiera także niezwykle cenne flawonoidy i polifenole, które chronią nasz układ  krążenia i serce przed chorobami. Te ze względu na  gorzki smak są usuwane z czekolad i innych produktów zawierających kakao. Tylko w czystym  ziarnie kakao znajdują się w naturalnej postaci! 

 

Ziarna kakaowca zawierają także największą ze wszystkich pokarmów koncentrację łatwo przyswajalnych antyoksydantów, które są w stanie dotrzeć do komórek w ciągu pół godziny. Chronią one  nasze DNA przed uszkodzeniem, a organizm  przed wirusami, rakiem, różnymi chorobami. 

 

        Ponadto zawiera składniki tonizujące, rewitalizujące, regenerujące i opóźniające proces starzenia się organizmu.


Pełnym i wartościowym źródłem tych wszystkich dobroczynnych dla organizmu składników są czyste, nieprzetworzone ziarna kakao w  naturalnej postaci bądź  rozdrobnione, proszku lub w postaci masła kakaowego.  Bardzo ważne jest, aby spożywać je właśnie w takich postaciach, gdyż tylko wówczas możemy spodziewać się pełnego zakresu ich działania. Warto tu wspomnieć, że wśród dużej części społeczeństwa występuje niedobór magnezu i żelaza, więc kakaowe ziarna są najlepszym sposobem jego  uzupełnienia.

 

Korzyści jakie może przynieść dla Ciebie spożywanie ziaren kakaowca:


  • Dostarczyć twojemu organizmowi bogactwo składników odżywczych,
  • Uzupełnić niedobory magnezu, żelaza i innych pierwiastków,
  • Pomagać w zaburzeniach snu,
  • Złagodzić stany napięcia przedmiesiączkowego,
  • Dodać energii  po wysiłku fizycznym i psychicznym,
  • Ochronić przed chorobami serca i dobroczynnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy,
  •  Pomóc w obniżaniu ciśnienia krwi,
  • Pomóc w obniżaniu ryzyka zmian miażdżycowych,
  • Poprawić funkcjonowanie mózgu wywołanych zmęczeniem lub brakiem snu.
  • Wpłynąć pozytywnie na naszą  kreatywność zwiększając wydajność i  koncentrację umysłu.
  • Poprawić ukrwienie mózgu i pamięć,
  • Wpłynąć antydepresyjnie i ułatwić pozytywne postrzeganie rzeczywistości.
  • Poprawić Twój  nastrój  i dobry humor,
  •  Oczyścić nasz organizm z toksyn i  ochronić Twoje komórki przed uszkodzeniem.

 

Rekomendowane zastosowanie?


Ziarna można spożywać na surowo dokładnie rozgryzając. Lekki smak goryczki, który jest odczuwalny w pierwszym momencie zastąpi po chwili niepowtarzalny, idealny smak prawdziwej czekolady. Dobrze komponują się ze słodkimi deserami, różnymi owocami, świeżymi, suszonymi i z  orzechami.

Pokruszone ziarna to również idealny dodatek do sałatek, zarówno owocowych jak i warzywnych, nadając  im wykwintny czekoladowy smak. Mogą być dodatkiem do jogurtów, koktajli, musli  lub słodkich deserów, ciast lodów itp.

 

 

Najlepsze kakao to takie, z którego nie zostało wytłoczone masło kakaowe lub wytłoczono je tylko częściowo. Najlepsze czekolady na świecie zawierają nie tylko czystą naturalną masę kakaową, ale są  jeszcze wzbogacone o dodatek masła kakaowego, co czyni czekoladę niezwykle delikatną w smaku i wyjątkowo pożywną. Najlepsze są jak najmniej przetwarzane czekolady gorzkie z jak największą zawartością kakao. Ponieważ zawarte w nim flawonoidy mają gorzki smak, są więc usuwane z produktów czekoladowych. Tłuszcz zawarty w czekoladzie nie jełczeje, dlatego w produkcji czystej gorzkiej czekolady nie używa się substancji konserwujących. W pozostałych czekoladach i kakao ich smak się ulepsza różnymi dodatkami, cukrem, mlekiem, substancjami smakowymi itp, które niestety obniżają działanie cennych związków. Większość  czekolad  na rynku jest  już niestety tak przetworzona, że nie zawiera nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Jej ciemny kolor nie jest żadną gwarancją dobrego wpływu na zdrowie, ponieważ producenci niekiedy sztucznie je barwią. Przy zakupie czekolady należy zwracać uwagę nie na kolor, ale na zawartość kakao. Wszystko to przemawia za korzyściami jakie płyną ze spożywania naturalnych ziaren kakao oraz masła kakaowego.


Najlepsze dla naszego organizmu jest spożywanie czystych nieprzetworzonych ziaren lub masła kakaowego. Zawsze jest odpowiedni moment, aby dodać tą super żywność do Twojego jadłospisu.


 


Strona thenaturefarm.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pozdrawiamy, zespół the nature farm.
Zamknij
pixel