Gwarancja jakości

 

Nasza super żywność pochodzi  bezpośrednio z natury i z terenów czystych ekologicznie.  


Wszystkie produkty pochodzą od farmerów z upraw ekologicznych, które spełniają światowe normy produkcji ekologicznej potwierdzone certyfikatami  jakości oraz innymi, które są gwarancją wysokiej jakości produktów.


Jest  produkowana w sposób etyczny, z poszanowaniem przyrody, przy zapewnieniu dobrostanu zwierząt, nie zawiera środków chemicznych i nie jest modyfikowana genetycznie.

 


Czy super żywność jest naprawdę super? 5 sposobów, jak to sprawdzić

Skąd mam wiedzieć, że produkty, które kupuję, nie są fałszywe – to pytanie pobrzmiewające w głowie niejednego konsumenta. Podpowiadamy, jak brać pod lupę zawartość sklepowego koszyka, a przy tym nie zwariować.

- Nie jestem pewna, czy ta super żywność jest faktycznie super. Przecież słyszy się co jakiś czas o oszustwach – wzdycha 50-letnia Maria. – Ja wierzę na słowo. Skoro jest dopuszczone do obrotu, to znaczy że jest wszystko w porządku – rzuca beztrosko 28-letnia Magda. Bardziej wyważone stanowisko zajmuje jej koleżanka. - Chętnie kupuję produkty eko, ale starannie je oglądam, czytam o nich. Jedna rzecz drugiej nierówna  – tłumaczy Natalia.

Skoro płacimy, to wymagamy. Mamy prawo upewnić się, czy nie zostaliśmy wprowadzeni w błąd. Jak sprawdzać super żywność? Na co zwracać uwagę?

1.      Etykieta

Nawet jeśli napis na opakowaniu został sporządzony drobnym druczkiem, nie zniechęcajmy się. Sprawdźmy skład produktu. Może się bowiem okazać, że mimo prozdrowotnych właściwości, będzie on zawierał jakiś składnik, na który np. mamy uczulenie lub nie powinniśmy go spożywać z jakichś innych powodów.

2.      Certyfikaty

Jeśli producent zapewnia, że oferowany produkt pochodzi z upraw ekologicznych i nie zawiera środków chemicznych, powinien posiadać dokumenty, które są gwarancją jakości. Jako konsumenci mamy prawo prosić o ich przedstawienie i zapoznanie się np. z certyfikatami. Produkty powinny być też odpowiednio oznakowane. Handlowy znak jakości, unijne logo czy numer jednostki certyfikującej – to przykładowe informacje, które pozwolą nam odróżnić produkt ekologiczny od reszty produktów.

3.      Przepisy prawne

Jeżeli chcemy poznać bliżej procedury i zasady związane z funkcjonowaniem rolnictwa ekologicznego, kontrolą upraw, nadawaniem uprawnień, oznakowaniem produktów itd., możemy sięgnąć po odpowiednie dokumenty, które prawnie regulują takie kwestie. Informacje znajdziemy m.in. w ustawie o rolnictwie ekologicznym i w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 271/2010.

4.      Strony firm, stowarzyszeń, instytucji

O jakości produktów, metodach testowania i kontroli możemy dowiedzieć się również na stronach różnych organizacji. Przykładowo, jeśli decydujemy się na zakup miodu Manuka UMF,®  to możemy zapoznać się z działalnością stowarzyszenia UMFHA, będącego właścicielem znaku UMF® i zrzeszającą producentów miodu. Organizacja ta opracowała międzynarodowy program laboratoryjnej weryfikacji jakości produkcji i stworzyła standardy w znakowaniu miodów. Czuwa nad badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i wykrywaniem fałszywych produktów.  

5.     Poczta pantoflowa

Opinie znajomych mogą być dla nas cenną wskazówką, podobnie jak oceny przeczytane w internecie, ale powinniśmy zachować wobec nich dystans. Nie należy lekceważyć komentarzy innych klientów – w końcu są oni najlepszymi ambasadorami marki lub jej krytykami, ale zasłyszane informacje dobrze jest zweryfikować pod względem merytorycznym. Wówczas dopiero uzyskamy pełny obraz produktu.

 

 


Strona thenaturefarm.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pozdrawiamy, zespół the nature farm.
Zamknij
pixel