Chia

 

 

 

 

Chia

 

 

 

 

 

Szałwia hiszpańska Salvia hispanica  zwana Chia pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz Gwatemali. Bardzo ceniona ze względu na jej nasiona oraz ich niepowtarzalne wartości odżywcze. Uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich.

 

Roślina osiaga 1 m wysokości, z naprzeciwległymi, długimi do 8 cm i szerokimi do 5 cm liśćmi. Jej kwiaty są fioletowe lub białe zebrane w okółkach na szczytach pędów. Owoce zawierają liczne, owalne nasiona, o długości około 2 mm. Mają one powierzchnię nakrapianą w kolorze brązowym, szarym, czarnym i białym.

Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy, a przed szarłatem. Hołd i podatek dla kapłanów i szlachty azteckiej często płacony był w nasionach chia.

 

Co kryją w sobie te małe kolorowe nasionka?

 

Chia jest uprawiana szczególnie dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniacz oraz śladowe ilości sodu. Nasiona Chia nie zawierają glutenu.

 

  • Nasiona chia to najbogatsze roślinne źródło kwasów Omega-3. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych.
  • Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
  • Ogromna zawartość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
  • Nasiona chia wykazują imponującą zawartość antyoksydantów oraz witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk. 

 

  • Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.

 

Z czym to się je?

Jest  to kwestia indywidualnego smaku i wyobraźni. Istnieje wiele sposobów na włączenie ziaren chia do codziennej diety. Oto kilka z nich:

 

  • Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc.
  • Dodawaj do sałatek warzywnych lub owocowych, omletów, gotowanych ziemniaków, ryżu, kaszy, fasoli czy soczewicy.
  • Zmieszaj z koktajlem owocowym lub warzywnym.
  • Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.
  • Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
  • Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej.
  • Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń.
  • Zmiksuj z miodem, cynamonem i ekologicznymi suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.

Polecane

Strona thenaturefarm.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pozdrawiamy, zespół the nature farm.
Zamknij
pixel